Buba.si Trdota vode Trdota vode – za zdravo življenje jo je pomembno spremljati

Trdota vode – za zdravo življenje jo je pomembno spremljati

Voda v današnjem času na različnih krajih ni ravno najbolj kvalitetna in užitna. Velikokrat so v vodi nekatere snovi, katere niso priporočljive za uživanje, saj lahko povzročijo kar nekaj nevšečnosti.

Da bi vaša voda, ki jo pijete in uporabljate v vsakdanjem življenju, čim bolj kakovostna je za to potrebno, da redno spremljate in merite trdoto vode, ki jo uporabljate, saj boste le tako vedeli, kakšno vodo pijete in uporabljate za vsakdanje življenje.

Kaj sploh je trdota vode in zakaj je to toliko pomembno?

Veliko ljudi na trdoto vode kar malce pozabi ali pa niso dovolj informirani o sami zadevi, da bi zato temu posvečali dovolj pozornosti in raziskave. Trdota vode je naravna lastnost pitne vode. Samo trdoto tovrstne tekočine povzročajo različne raztopljene mineralne snovi, ki potem vodi dodajajo tudi okus oziroma barvo. V večini primerov vodi okus dajejo magnezijevi in kalcijevi hidrogenkarbonati. Od teh mineralov je trdota vode še kako zelo odvisna, zaradi njih je lahko voda tudi manj kakovostna, če sorazmerje le teh seveda ni pravilno.

Kalcijev karbonat CaCO3 je v vodi precej slabo topen in zato v obliki usedline izloči iz same vode, MgCO3 pa je zelo topljiv in počasi hidrolizira, kar pomeni, da je v odvisnosti od koncentracije teh soli voda lahko bolj ali pa manj trda.

Spreminjanje trdote vode 

Veliko dejavnikov vpliva na samo trdoto vode in njeno kvaliteto. Vsekakor je trdota vode pomembna tudi za to, ker lahko povzroča ogromno vodnega kamna, ki pa za uživanje in za različne naprave ni najboljši, saj lahko povzroči kar nekaj preglavic. Za odstranjevanje vodnega kamna v napravah oziroma gospodinjskih aparatih danes obstaja ogromno učinkovitih čistil in odstranil.

Ljudje sami od sebe nikoli ne zaznamo, da se je trdota vode spremenila. Znak, da je voda postala trda, prepoznamo predvsem po tem, da se milo ali pa zobna pasta ne spenita dovolj, zato je posledično poraba mila, gelov za tuširanje, šamponov in detergentov večja, kar predstavlja dodaten strošek in še večje onesnaževanje samega okolja. Trda voda povzroča preglavice tudi pri kuhanju, saj ostane na stenah ali na dnu posode bela obroba.